niedziela, 17 maja 2015

Sernik na zimno z brzoskwiniami.


Składniki:

- 800 g serka homogenizowanego
 (użyłam serka o smaku waniliowym - Vitello z Biedronki),
-  1 szklanka cukru pudru,
- 1 kostka masła,
- 5 żółtek,
- 2 kopiaste łyżki żelatyny,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie,
- 1 galaretka brzoskwiniowa.





Wykonanie:

1. Przed wykonaniem sernika wyjmujemy z lodówki wszystkie potrzebne nam składniki, aby miały temperaturę pokojową.

2. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy ją do wystygnięcia.

3. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.

4. Masło kroimy na kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, całość nadal ucieramy. Następnie porcjami - po dwie łyżki - dodajemy serek i ucieramy na jednolitą masę.

5. Mleko podgrzewamy, jednak nie gotujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę, którą następnie wlewany do naszej serowej masy.

6. Gotową masę wylewamy na biszkopty.

7. Gdy masa lekko stężeje układamy na niej pokrojone wedle uznania brzoskwinie. Ja pokroiłam je w paseczki. 

8. Owoce zalewamy brzoskwiniową galaretką.

9. Wstawiamy serniczek do lodówki aby całkowicie stężał. 








Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz