Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami oraz serem.
Wzbogacone smakiem oregano oraz bazylii.
Składniki:
- 0,5 kg udek z kurczaka bez kości,
- 15 średnich pieczarek,
- mała cebula,
- 2 plastry żółtego sera,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki bazylii,
- kilka gałązek świeżej pietruszki,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Udka z kurczaka lekko rozbijamy i solimy z obydwu stron.
Pieczarki myjemy i kroimy na drobne kawałki.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Pieczarki oraz cebulkę smażymy na masełku do miękkości.
Solimy do smaku.
Na koniec dodajemy oregano, bazylię oraz pokrojoną na drobno natkę pietruszki.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Na każdym udku z kurczaka kładziemy po kawałku żółtego sera oraz farsz.
Zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem.
Przykrywamy folią spożywczą.
Pieczemy w 150 stopniach przez około 60-70 minut z włączoną funkcją termoobiegu.
10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię spożywczą.
Polewamy udka powstałym sosem.
I pieczemy jeszcze przez 10 minut do zarumieniania.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz