piątek, 4 listopada 2016

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem


Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami oraz serem. 
Wzbogacone smakiem oregano oraz bazylii.


Składniki:

- 0,5 kg udek z kurczaka bez kości,
- 15 średnich pieczarek,
- mała cebula,
- 2 plastry żółtego sera,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki bazylii,
- kilka gałązek świeżej pietruszki,
- sól do smaku.


Wykonanie:

Udka z kurczaka lekko rozbijamy i solimy z obydwu stron.

Pieczarki myjemy i kroimy na drobne kawałki. 
Cebulę obieramy i drobno kroimy.

Pieczarki oraz cebulkę smażymy na masełku do miękkości.
Solimy do smaku.

Na koniec dodajemy oregano, bazylię oraz pokrojoną na drobno natkę pietruszki.
Pozostawiamy do ostygnięcia.

Na każdym udku z kurczaka kładziemy po kawałku żółtego sera oraz farsz.
Zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem.
Przykrywamy folią spożywczą. 

Pieczemy w 150 stopniach przez około 60-70 minut z włączoną funkcją termoobiegu.
10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię spożywczą.
Polewamy udka powstałym sosem.
I pieczemy jeszcze przez 10 minut do zarumieniania.










Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz