sobota, 3 grudnia 2016

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą pod pomidorową pierzynką i mozarellą



Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka (600 gram),
- 150 gram świeżego szpinaku,
- 150 gram sera ricotta,
- 125 gram sera mozarella,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- sól do smaku

Sos:

- 400 gram pomidorów krojonych w puszcze,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- przyprawy do smaku: szczypta cukru, sól, bazylia,

Panierka:

- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej.



Wykonanie:


Szpinak opłukujemy pod wodą. Osuszamy i wrzucamy na rozgrzany olej. 
Doprawiamy solą i czosnkiem do smaku.
Smażymy do momentu zwiędnięcia liści.

Odstawiamy na bok i po przestudzeniu dodajemy ser ricotta.

Przygotowujemy sos. Do małego garnka wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą oraz czosnkiem.

Sos dusimy około 40 minut, aż się zredukuje i zgęstnieje. 
Pod koniec dodajemy cukier oraz bazylię. 

Pierś z kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą.
Przekrawamy je wzdłuż i na mniejsze kawałki.

Rozbijamy uprzednio przykrywając folią spożywczą lub małą reklamówką, aby mięsko się nie rozpadło.

Doprawiamy solą.

Na każdym kawałku układamy po łyżce farszu i zwijamy roladkę.

Każdą roladkę maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Układamy je w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym margaryną.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40 minut.

W połowie czasu smarujemy roladki olejem, aby stały się chrupiące.

Pod koniec pieczenia wystawiamy naczynie z roladkami i na każdą z nich wykładamy sos pomidorowy oraz plasterek mozzarelli.

Wstawiamy ponownie do piekarnika do momentu aż ser się roztopi.








Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz