Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (600 gram),
- 150 gram świeżego szpinaku,
- 150 gram sera ricotta,
- 125 gram sera mozarella,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- sól do smaku
Sos:
- 400 gram pomidorów krojonych w puszcze,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- przyprawy do smaku: szczypta cukru, sól, bazylia,
Panierka:
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej.
Wykonanie:
Szpinak opłukujemy pod wodą. Osuszamy i wrzucamy na rozgrzany olej.
Doprawiamy solą i czosnkiem do smaku.
Smażymy do momentu zwiędnięcia liści.
Odstawiamy na bok i po przestudzeniu dodajemy ser ricotta.
Przygotowujemy sos. Do małego garnka wlewamy olej. Gdy się rozgrzeje dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą oraz czosnkiem.
Sos dusimy około 40 minut, aż się zredukuje i zgęstnieje.
Pod koniec dodajemy cukier oraz bazylię.
Pierś z kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą.
Przekrawamy je wzdłuż i na mniejsze kawałki.
Rozbijamy uprzednio przykrywając folią spożywczą lub małą reklamówką, aby mięsko się nie rozpadło.
Doprawiamy solą.
Na każdym kawałku układamy po łyżce farszu i zwijamy roladkę.
Każdą roladkę maczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym margaryną.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40 minut.
W połowie czasu smarujemy roladki olejem, aby stały się chrupiące.
Pod koniec pieczenia wystawiamy naczynie z roladkami i na każdą z nich wykładamy sos pomidorowy oraz plasterek mozzarelli.
Wstawiamy ponownie do piekarnika do momentu aż ser się roztopi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz