Torcik mocno czekoladowy!
Niebo w gębie. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 500 gram śmietany kremówki 36%,
- 250 gram serka mascarpone,
- 7 łyżek cukru pudru,
- śmietan-fix,
- 5-6 łyżek nutelli.
Poncz:
- 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody,
- sok z połowy cytryny.
Dodatkowo:
- cukierki czekoladowe do ozdoby,
- Kinder Bueno (1 sztuka),
- polewa czekoladowa (najlepsza jest z Cykorii).
Wykonanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Boki smarujemy margaryną.
Wlewamy masę biszkoptową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez 25-30 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder wymieszany ze śmietan fixem.
Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i mieszamy mikserem do połączenia się składników.
Z masy odejmujemy 1/3 do miseczki i dodajemy do niej nutellę.
Mieszamy mikserem do połączenia się składników.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe części.
1 blat nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną. Wykładamy 1/3 jasnego kremu. Dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy połową pozostałej wody z cytryną. Wykładamy ciemny krem. Przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy ponczem.
Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą jasną masą.
Tort dekorujemy polewą czekoladową, batonikiem Kinder Bueno oraz cukierkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz