sobota, 3 grudnia 2016

Tort z nutellą i serkiem mascarpone


Torcik mocno czekoladowy!
Niebo w gębie. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:

- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Składniki na krem:

- 500 gram śmietany kremówki 36%,
- 250 gram serka mascarpone,
- 7 łyżek cukru pudru,
- śmietan-fix,
- 5-6 łyżek nutelli.


Poncz:

- 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody,
- sok z połowy cytryny.


Dodatkowo:

- cukierki czekoladowe do ozdoby,
- Kinder Bueno (1 sztuka),
- polewa czekoladowa (najlepsza jest z Cykorii).





Wykonanie:


Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Spód tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Boki smarujemy margaryną.

Wlewamy masę biszkoptową.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez 25-30 minut. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


Masy: Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder wymieszany ze śmietan fixem.

Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i mieszamy mikserem do połączenia się składników.

Z masy odejmujemy 1/3 do miseczki i dodajemy do niej nutellę.
Mieszamy mikserem do połączenia się składników.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe części.

1 blat nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną. Wykładamy 1/3 jasnego kremu. Dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy połową pozostałej wody z cytryną. Wykładamy ciemny krem. Przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy ponczem. 
Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałą jasną masą.

Tort dekorujemy polewą czekoladową, batonikiem Kinder Bueno oraz cukierkami.






Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz