Składniki na 24 sztuki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 75 g rozpuszczonego masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Całość najlepiej zmiksować. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki.
PS: Nakładałam po dwie łyżki stołowe ciasta na jeden placuszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz