piątek, 5 lutego 2016

Tarta ze szpinakiem


Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g),
- 1/2 opakowania serka typu feta,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- 200 ml śmietanki 30 %,
-  2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.




Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy lekko rozmrożony szpinak, doprawiamy go do smaku solą, pierzem oraz czosnkiem. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.
Ściągamy go z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.




Ciastem francuskim wylepiamy formę uprzednio posmarowaną margaryną. 




Do przestudzonego szpinaku dodajemy drobno pokrojoną fetę, całość dokładnie mieszamy.




W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.




Na ciasto wykładamy farsz szpinakowy.




Całość zalewamy masą jajeczno-śmietankową.




Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50*C. 
Następnie temperaturę ustawiamy na 150*C.
Pieczemy przez około 30-35 minut, aż masa jajeczno-śmietankowa zetnie się i zarumieni.






Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz