Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g),
- 1/2 opakowania serka typu feta,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy lekko rozmrożony szpinak, doprawiamy go do smaku solą, pierzem oraz czosnkiem. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.
Ściągamy go z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.
Ciastem francuskim wylepiamy formę uprzednio posmarowaną margaryną.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy drobno pokrojoną fetę, całość dokładnie mieszamy.
W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.
Na ciasto wykładamy farsz szpinakowy.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietankową.
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50*C.
Następnie temperaturę ustawiamy na 150*C.
Pieczemy przez około 30-35 minut, aż masa jajeczno-śmietankowa zetnie się i zarumieni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz