sobota, 27 lutego 2016

Trufle brazylijskie (Brazilian Truffles)


To jeden z najsłynniejszych w świecie brazyliskich przysmaków. Trufle wykonano po raz pierwszy w r. 1940 na cześć brygadiera Eduardo Gomesa, który odgrywał znaczącą rolę w życiu politycznym Brazylii w XX wieku.



Składniki : 

- Puszka mleka zagęszczonego słodzonego (u mnie z firmy Gostyń) - 530 g, 
- 40 g masła, 
- 5 łyżek kakao, 
- posypka czekoladowa lub jakaś inna, 

- opcjonalnie: mini papilotki. 





Wykonanie: 

Masło roztopić w garnku. Dodać mleko zagęszczone oraz kakao. Wymieszać. Gotować masę, aż zgęstnieje. Wylać na talerz. Wstawić do lodówki na około 2 h. Po tym czasie wyjąć, formować kulki i otaczać je w posypce czekoladowej. 









Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz