Przepyszna, wciągająca przekąska :)
Składniki:
- 4 duże banany,
- 2 jajka,
- 120 g mąki,
- 50 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie).
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
1. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Możemy je również skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ja dodatkowo pokroiłam również jedno jabłko.
2. Jajka ucieramy z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Stopniowo wlewamy mleko, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Rozgrzewamy olej na patelni. Kawałki bananów maczamy w cieście i przy pomocy dwóch widelców kładziemy je na patelnię, Smażymy je do momentu, aż ciasto zrobi się rumiane. Następnie wykładamy je na papierowy ręcznik, aby wchłonął on nam nadmiar oleju.
4. Przed podaniem posypujemy nasze bananowe placuszki cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz