sobota, 26 marca 2016

Sernik kajmakowy z orzeszkami


Składniki:

Kruchy spód:

- 120 g mąki,
- 30 g cukru pudru,
- 70 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka wody.


Masa serowa:

- 1 kg twarogu (ja miałam twaróg Mój ulubiony),
- 4 jajka,
- 1 Sernix Dr. Oetkera,
- 200 gram cukru pudru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 150 ml śmietanki 30% lub 36%.


Dodatkowo:

- 400 g masy kajmakowej,
- 6 kostek czekolady deserowej (30g),
- 50 g orzeszków ziemnych solonych.





Wykonanie:


1. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia - samo dno - i smarujemy lekko margaryną.

2. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy razem na jednolitą masę.





3. W oryginalnym przepisie podane było, aby zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-40 minut. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyłożyć nim dno formy.

Ja jednak nie miałam na to czasu, tak więc nie schładzałam ciasta, tylko wylepiłam nim dno formy. Moim zdaniem to bardzo dobry i szybki sposób, polecam :)




4. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C z funkcją termoobiegu i pieczemy kruchy spód przez około 20 minut.

5. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w większym naczyniu i miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.




6. Brzegi formy z upieczonym spodem smarujemy margaryną. Następnie wylewamy masę serową i wyrównujemy jej wierzch. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C z funkcją termoobiegu i pieczemy około 1,5 godziny.




7. Nie przestraszcie się tego, że podczas pieczenia sernik wygląda jakby dosłownie chciał nam uciec z formy. Po wyjęciu powolutku sobie opada i brzegi ładnie się wyrównują.

Na zdjęciu poniżej serniczek jest w fazie opadania :)




8. Gdy sernik nam wystygnie wykładamy na niego masę kajmakową. Posypujemy go orzeszkami. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i wylewamy ją cienkimi strużkami na placek. Jeśli czekolada będzie zbyt gęsta, to dodajcie do niej odrobinę margaryny oraz mleka, aby zrobiła się bardziej lejąca.

Serniczek jest najlepszy na drugi dzień :)









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz