niedziela, 5 czerwca 2016

Karpatka


Składniki:

*Ciasto*

- 1 szklanka wody,
- 0,5 margaryny,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jajek.

*Krem*

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 cukry wanilinowe.

- cukier puder do posypania karpatki.


.

Wykonanie:


1. Wodę zagotowujemy z margaryną.





2. Zestawiamy ją z ognia. Dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Masę ponownie stawiamy na ogniu, aż powstanie zwarta masa. Odstawiamy ją w chłodne miejsce, aż przestygnie.




3. W między czasie gdy ciasto stygnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.




4. Do lekko przestudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku i całość dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Z powstałego ciasta pieczemy dwa oddzielne placki.




5. Podczas gdy nasze ciasto siedzi sobie w piekarniku, my zabieramy się za przygotowanie kremu.
Ucieramy margarynę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Ilość cukru pudru zależy od was oraz waszych upodobań jak słodki preferujecie krem.




6. Następnie do kremu partiami dodajemy przestudzony budyń i całość dobrze wyrabiamy aby powstał nam aksamitny krem.




7. Gdy blaty naszego ciasta upieką się i ostygną wykładamy na jeden z nich krem i przykrywamy go drugim.

Gotową karpatkę posypujemy cukrem pudrem.








Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz