Składniki:
*Ciasto*
- 1 szklanka wody,
- 0,5 margaryny,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jajek.
*Krem*
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 cukry wanilinowe.
- cukier puder do posypania karpatki.
.
Wykonanie:
1. Wodę zagotowujemy z margaryną.
2. Zestawiamy ją z ognia. Dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Masę ponownie stawiamy na ogniu, aż powstanie zwarta masa. Odstawiamy ją w chłodne miejsce, aż przestygnie.
3. W między czasie gdy ciasto stygnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
4. Do lekko przestudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku i całość dobrze wyrabiamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
Z powstałego ciasta pieczemy dwa oddzielne placki.
5. Podczas gdy nasze ciasto siedzi sobie w piekarniku, my zabieramy się za przygotowanie kremu.
Ucieramy margarynę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Ilość cukru pudru zależy od was oraz waszych upodobań jak słodki preferujecie krem.
6. Następnie do kremu partiami dodajemy przestudzony budyń i całość dobrze wyrabiamy aby powstał nam aksamitny krem.
7. Gdy blaty naszego ciasta upieką się i ostygną wykładamy na jeden z nich krem i przykrywamy go drugim.
Gotową karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz