sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami


Składniki:

- 2,5 szklanki mąki,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka oleju,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 puszka brzoskwiń,
- cukier puder do posypania ciasta.


Wykonanie:

1. Jajka ubijamy z cukrem, następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia.

2. Całość miksujemy krótko na niskich obrotach.

3. Dodajemy jogurt i znów całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia się mas.

4. Gotową masę wylewamy na brytfannę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

5. Kroimy na kawałki brzoskwinie i układamy na cieście.

6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 50*C piekarnika z termoobiegiem. Następnie zwiększamy temperaturę do 150-160*C i pieczemy przez 60-70 minut. 
Czas pieczenia zależy od piekarnika, natężenia prądu.

7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.












Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz