Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- 3-4 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka soli.
Wykonanie:
Cukinię myjemy. Przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazdo nasienne. Kroimy w małe paseczki.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajka. Do drugiej wsypujemy bułkę tartą wraz z przyprawami. Całość dokładnie mieszamy. Każdy kawałek cukinii początkowo maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w panierce.
Cukiniowe frytki układamy na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Po wstawieniu frytek przekręcamy moc na 170 stopni. Pieczemy około 40 minut, do miękkości cukinii. Sprawdzam to podczas pieczenia.
Cukiniowe frytki wybornie smakują z sosem czosnkowym domowej roboty :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz