Składniki:
- 1 kg marchewki,
- 3-5 łyżek oleju,
- pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki,
- sól.
Wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy, a następnie kroimy w słupki - tak jak frytki.
Układamy je na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
Olej łączymy z papryką, mieszamy i smarujemy pędzelkiem marchewkę.
Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po wstawieniu moc przestawiamy na 150-160 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut, aż marchewka stanie się rumiana i miękka.
Po upieczeniu całość lekko solimy.
Wybornie smakują z sosem czosnkowym.
Będą również idealnym dodatkiem do mięs.
Smacznego.
Wyglądają pysznie. Ja robiłam z cukinii :)
OdpowiedzUsuńJa również robiłam frytki z cukinii :) Robisz ją wtedy w panierce? Czy po prostu wrzucasz na olej tak jak frytki?
Usuń