środa, 27 lipca 2016

Frytki z marchewki


Składniki:

- 1 kg marchewki,
- 3-5 łyżek oleju,
- pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki,
- sól.


Wykonanie:

Marchewkę myjemy, obieramy, a następnie kroimy w słupki - tak jak frytki. 
Układamy je na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
Olej łączymy z papryką, mieszamy i smarujemy pędzelkiem marchewkę.

Frytki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po wstawieniu moc przestawiamy na 150-160 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut, aż marchewka stanie się rumiana i miękka. 

Po upieczeniu całość lekko solimy. 

Wybornie smakują z sosem czosnkowym. 

Będą również idealnym dodatkiem do mięs.







Smacznego.


2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie. Ja robiłam z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również robiłam frytki z cukinii :) Robisz ją wtedy w panierce? Czy po prostu wrzucasz na olej tak jak frytki?

      Usuń