piątek, 29 lipca 2016

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem


Składniki:

- 1 opakowanie makaronu rurki,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw ( mix: kalafior, brokuły, marchewka),
- pół kostki sera gouda,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- ulubione przyprawy,
- odrobina masła.


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy go zimną wodą.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą oraz przyprawami i smażymy. Ja dodałam słodką oraz ostrą paprykę.

Warzywny mix lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Makaron, mix warzyw oraz pierś z kurczaka dokładnie mieszamy.

Przekładamy całość do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

W osobnej miseczce łączymy jogurt naturalny z jajkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz ulubionymi przyprawami. Na tarce ścieramy ser i łączymy go z jogurtem.

Tak przygotowanym sosem polewamy makaron.

Zapiekamy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C, aż wierzch się nam ładnie zarumieni.






Smacznego.



2 komentarze:

  1. Zapiekanka prezenyuje si÷ bardzo apetycznie. Muszę ją zrobić 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekanka jest na prawdę pyszna :) W miarę szybko się ją robi i wychodzi jej dość sporo :) Można podwoić ilość warzyw oraz sosu, będzie jeszcze lepsza! :)

      Usuń