Składniki:
- 1 opakowanie makaronu rurki,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw ( mix: kalafior, brokuły, marchewka),
- pół kostki sera gouda,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- ulubione przyprawy,
- odrobina masła.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy go zimną wodą.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą oraz przyprawami i smażymy. Ja dodałam słodką oraz ostrą paprykę.
Warzywny mix lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Makaron, mix warzyw oraz pierś z kurczaka dokładnie mieszamy.
Przekładamy całość do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
W osobnej miseczce łączymy jogurt naturalny z jajkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz ulubionymi przyprawami. Na tarce ścieramy ser i łączymy go z jogurtem.
Tak przygotowanym sosem polewamy makaron.
Zapiekamy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C, aż wierzch się nam ładnie zarumieni.
Smacznego.
Zapiekanka prezenyuje si÷ bardzo apetycznie. Muszę ją zrobić 👍
OdpowiedzUsuńZapiekanka jest na prawdę pyszna :) W miarę szybko się ją robi i wychodzi jej dość sporo :) Można podwoić ilość warzyw oraz sosu, będzie jeszcze lepsza! :)
Usuń