Składniki:
- 3 kg średniej wielkości ogórków,
- 3 marchewki.
Na zalewę:
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 litr wody,
- 3 łyżki soli,
- 5 płaskich łyżek musztardy,
- 3 łyżki miodu.
Ponadto:
- chrzan,
- koper,
- ziele angielskie,
- gorczyca.
Wykonanie:
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Przekrawamy je wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół.
Marchewkę oraz chrzan kroimy w słupki.
Do każdego słoiczka na spód wrzucamy kilka słupków marchewki, jeden kawałek chrzanu, jedno ziele angielskie, gałązkę kopru oraz pół łyżeczki gorczycy. Układamy ogórki.
Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz wsypujemy cukier i sól. Całość zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy musztardę oraz miód. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki.
Pasteryzujemy około 10 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz