czwartek, 28 lipca 2016

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej


Składniki:

- 3 kg średniej wielkości ogórków,
- 3 marchewki.

Na zalewę:

- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 litr wody,
- 3 łyżki soli,
- 5 płaskich łyżek musztardy,
- 3 łyżki miodu.

Ponadto:

- chrzan,
- koper,
- ziele angielskie,
- gorczyca.



Wykonanie:


Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Przekrawamy je wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół.

Marchewkę oraz chrzan kroimy w słupki.

Do każdego słoiczka na spód wrzucamy kilka słupków marchewki, jeden kawałek chrzanu, jedno ziele angielskie, gałązkę kopru oraz pół łyżeczki gorczycy. Układamy ogórki.

Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz wsypujemy cukier i sól. Całość zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy musztardę oraz miód. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki.

Pasteryzujemy około 10 minut.






Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz