niedziela, 5 czerwca 2016

Makaron z kurczakiem, warzywami i sosem serowym



Składniki:

- 1 opakowanie makaronu rurki (dowolnej firmy),
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię,
- 1 opakowanie sosu do makaronu Italia - serowo-pieczarkowego z pietruszką z Winiar,
- 50-100 ml śmietanki 12%
- połowa podwójnej piersi z kurczaka,
 - sól, pieprz do smaku.





Przygotowanie:


1. Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.




2. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Następnie wrzucamy ją na rozgrzany olej, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i smażymy. Przekładamy do miseczki.




3. Mrożone warzywa wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem do miękkości.




4. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ja dodałam do niego więcej śmietanki, aby powstało mi więcej sosu.




5. Do warzyw na patelni wrzucamy makaron, kurczaka i całość łączymy z sosem.

Przepis wymyśliłam sama, dlatego też teraz wiem, że jeśli chcemy zrobić danie z całego opakowania makaronu, to musimy podwoić ilość warzyw, kurczaka oraz sosu, bo dodatków w makaronie jak dla mnie było dość mało. Jednak taka ich ilość będzie wręcz idealna na połowę opakowania makaronu, jeśli oczywiście ktoś lubi bogatą ilość dodatków oraz sosu, bo może są tutaj smakosze bardziej skąpego makaronu ;)


Makaron wychodzi przepyszny i bardzo syty.





Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz