środa, 7 stycznia 2015

Karmelowe trufle w kakao


Przepyszne karmelowe trufelki oprószone kakao.
Mają niezwykle wykwinty i delikatny smak.
Rozpływają się w ustach!


*SKŁADNIKI*

- 3 tabliczki pełnej karmelowej czekolady od Wedla (każda po 90g),
- 100 ml śmietanki 36%,
- 30 g miękkiego masła,
- około 5 łyżek kakao.


*WYKONANIE*

1. Czekoladę karmelową łamiemy na kawałki, następnie wrzucamy ją do miski.
2. Śmietankę zagotowujemy w garnuszku. Następnie zalewamy nią czekoladę i mieszamy
aby się rozpuściła. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
3. Całość przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy
do lodówki na 2-3 godzinki aby masa zastygła.
4. Z gęstej karmelowej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w kakao.
5. Wstawiamy je do lodówki na około godzinkę aby całkowicie stężały.
PS: Ja każdą trufelkę włożyłam osobno do malutkich foremek na pralinki.
Możecie zakupić je w TESCO.




Smacznego!




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Trufelki są na prawdę pyszne i bardzo łatwe :) Tak więc bardzo polecam ten przepis :) I wychodzi ich na prawdę wiele :)
      Serdecznie pozdrawiam i zapraszam ponownie :)

      Usuń