wtorek, 20 stycznia 2015

Tarta kajmakowa z bananami i bitą śmietaną - Banoffee Pie


Składniki:

- 300 g herbatników z czekoladą,
- 80 g masła,
- 500 g masy kajmakowej,
- 5 dużych, dojrzałych bananów,
- 500 ml śmietany kremówki 36 %,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 mleczna czekolada,
- cytryna


Wykonanie:


1. Ciasteczka kruszymy rękoma.




2. Następnie rozdrabniamy je pałką do ucierania kremów.




3. Do pokruszonych ciasteczek wlewamy partiami ciepłe masło.




4. Układamy ciasteczka na dnie małej brytfanki lub tortownicy, ubijamy je i wstawiamy do lodówki na 30 minut.




5. Na przygotowany ciasteczkowy spód wykładamy masę kajmakową. Aby było łatwiej ją rozprowadzić wcześniej wstawcie ją na kilka minut do mikrofali, aby lekko się ociepliła, wtedy o wiele łatwiej jest ją rozsmarować.
Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.




6. Kroimy banany w plasterki i skrapiamy je sokiem z połowy cytryny aby nie ściemniały.




7. Ubijamy śmietanę. Pod koniec dodajemy do niej cukier puder.




8. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Rozprowadzamy na kajmaku połowę bitej śmietany.




9. Następnie układamy banany.




10. Przykrywamy je pozostałą bitą śmietaną.




11. Na wierzch ścieramy na tarce mleczną czekoladę.
Placek wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz