Składniki na około 25 sztuk.
Ciasto:
- 100 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 300 g mąki.
Wierzch:
- 40 g cukru,
- 40 g miodu,
- 40 g śmietanki 30%,
- 30 g masła,
- 150 g łuskanych pestek słonecznika.
Ciasto:
1. Mąkę oraz cukier mieszamy razem. Dodajemy posiekane masło i przez moment rozcieramy je palcami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto podczas wyrabiania przykleja się nam do rąk, to podsypujemy je mąką. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2. Podczas gdy ciasto schładza się w lodówce my przygotowujemy wierzch naszych ciasteczek. Do rondelka wkładamy cukier, miód, śmietankę oraz masło i całość zagotowujemy.
Trzymamy na ogniu przez minutę - mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy słonecznik. Jeśli nasza masa wydaje nam się za rzadka dodajemy jeszcze troszkę słonecznika.
3. Wyjmujemy z lodówki ciasto, chwilę je zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Z ciasta wykrawamy krążki (lub jakiś inny kształt) o średnicy 8-10 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170*C z włączoną funkcją termoobiegu przez 10 minut.
4. Słonecznik nakładamy łyżeczką na uprzednio podpieczone ciasteczka, które ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Ciasteczka są przepyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz