środa, 22 lutego 2017

Bułki owsiane


Składniki na 8 bułeczek:

- 400 gram mąki pszennej,
- 350 gram mąki owsianej,
- 2 szklanki mleka
(ze względu na to, iż każda mąka jest inna,
drugą szklankę mleka należy dolewać stopniowo,
dopóki nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji ciasta),
- 1 łyżka miodu,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 30 gram świeżych drożdży.

Ponadto:

- 2-3 łyżki płatków owsianych do posypania,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek.
- łyżka mleka.


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki, robimy dołek do którego wkruszamy drożdże oraz dodajemy miód.
Podgrzewamy 1 szklankę mleka (tak aby było ciepłe, jednak nie gorące).
Zalewamy nim drożdże i zasypujemy je mąką, tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany.

Całość odstawiamy na około 20 minut. Gdy zacznie się pienić, dodajemy stopniowo pozostałe mleko (nie wszystko od razu!) oraz sól.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski z krótko wyrabiamy.
Dzielimy je na 8 równych części.
Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia.

Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy płatkami owsianymi.

Wstawiamy je do nagrzanego piekarnia i pieczemy w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez około 35-40 minut. Do momentu ładnego zarumienienia.





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz