środa, 22 lutego 2017

Ciasteczka marchewkowe


Składniki na 10 dużych ciastek:

- 1 duża lub dwie średnie marchewki,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 100 ml oleju,
- 100 ml miodu,
- 1 jajko.


Wykonanie:

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cynamon.
Mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy jajko, lekko je roztrzepujemy.
Dodajemy olej oraz miód.
Mieszamy.
Wsypujemy suche składniki.
Mieszamy.

Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na średnich oczkach marchewkę.
Mieszamy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy 10 ciastek.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez 30-35 minut.





Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz