poniedziałek, 13 lutego 2017

Lasagne z ciasta francuskiego



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie z Biedronki),
- 1/2 podwójnej piersi z kurczaka,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię (450 gram),
- 10 plastrów żółtego sera,
- 1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z Biedronki),
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki ketchupu,
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano. czosnek granulowany - do smaku.


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka koimy na małe kawałki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy solą oraz słodką papryką. Smażymy. Gdy kurczak będzie gotowy zdejmujemy go z ognia.

Szpinak płuczemy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy solą oraz czosnkiem. Smażymy. Gdy szpinak będzie gotowy zdejmujemy go z ognia.

Mrożone warzywa wrzucamy na rozgrzane masełko, doprawiamy solą, podlewamy lekko wodą, przykrywamy i dusimy do momentu miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia.

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na trzy równe części.

Bierzemy pierwszy płat i układamy go na dnie wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.
Smarujemy go koncentratem pomidorowym (2 łyżeczki) oraz ketchupem (2 łyżki). Posypujemy oregano. Układamy 3 plastry żółtego sera. Wykładamy połowę warzyw oraz kurczaka. Przykrywamy drugim płatem. Dociskamy.

Drugi płat także smarujemy koncentratem pomidorowym (2 łyżeczki) oraz ketchupem (2 łyżki). Posypujemy oregano. Układamy 3 plastry żółtego sera. Wykładamy resztę warzyw oraz kurczaka. Przykrywamy ostatnim płatem ciasta francuskiego. Dociskamy.

Na wierzch wykładamy szpinak i posypujemy go pokrojonym w paseczki żółtym serem.

Wstawiamy lasagne do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez około 40-45 minut. Do zarumienienia się ciasta.





Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz