Składniki:
Ciasto:
- 80 gram masła,
- 50 ml mleka,
- 8 gram suchych drożdży,
- 50 gram cukru,
- 250 gram mąki pszennej,
- 1 roztrzepane jajko,
- 1 łyka śmietany 18%,
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 150-200 gram masy kajmakowej,
- 2 duże jabłka (obrane, poszatkowane, skropione sokiem z cytryny),
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania brioszek,
- płatki migdałowe do posypania.
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko oraz przekładamy masło. Podgrzewamy całość do momentu stopienia się masła. Dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy je do momentu powstania jednolitej, elastycznej kuli. Wkładamy je do oprószonej mąką miski i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyrabiamy je krótki i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Smarujemy je kajmakiem oraz posypujemy poszatkowanymi jabłkami.
Zwijamy je w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na 6-8 części.
Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej brioszki. Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 150 stopniach w włączonym termoobiegiem przez około godzinę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz