Był chlebek pełnoziarnisty, to teraz czas na kajzerki, prawda? :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 1,5 łyżeczki drożdży instant,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła.
Wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.
Od momentu, gdy ciasto zaczyna ładnie odchodzić od miski wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy je przez około 5 minut.
Ciasto powinno konsystencją przypominać plastelinę.
Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 równych części. Formujemy kajzerki. Lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kajzerki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut (nie dłużej).
Kajzerki naciąć u góry nożem, posmarować jajkiem i posypać makiem (opcjonalnie).
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem do zarumienienia się kajzerek.
Smacznego.
Wyglądają przepysznie! Chyba się skuszę i upiekę takie :) Chociaż jutro może będę piekła chlebek? Zobaczymy :]
OdpowiedzUsuń