Składniki: (na 8 sztuk)
Zaczyn:
- 20 gram świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 100 g mąki pszennej typu 750
Ciasto właściwe:
- wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 3 żółtka,
- 350 gram mąki pszennej typu 500,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 80 gram miękkiego masła
Dodatkowo:
- białko do posmarowania bułek,
- sezam do posypania.
Wykonanie:
Zaczyn: Należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, a następnie odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe: Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dobrze je wyrabiamy - ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być jednolite, sprężyste i ma odchodzić od rąk. Ważne aby masło dodawać pod sam koniec wyrabiania.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią odgazować ciasto - naciskając je. Uzyskamy w ten sposób bardziej puszyste bułeczki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo mocno je spłaszczamy. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia - na około 30 minut.
Napuszone bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w 150 stopniach przez około 25-35 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz