Makaron + warzywa, to dla mnie połączenie idealne. Do tego dania dodaję również pierś z kurczaka, jednak niestety nie miałam jej w domu, a ochota na makaron oraz podzielenie się tym przepisem z Wami była ogromna.
Danie jest dziecinnie proste, szybkie w przygotowaniu, tanie i co najważniejsze bardzo smaczne.
Dla mnie podstawą tutaj są oczywiście warzywa, które odkryłam już jakiś czas temu w Biedronce i...zakochałam się w nich! Są przepyszne! LETNIE WARZYWA, bo taką nazwę noszą zawierają w swoim składzie: cukinię, fasolkę szparagową, marchew, żółtą marchew, kolby kukurydzy, paprykę, brokuły oraz słonecznik. A całość została zwieńczona miodowym sosem.
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię dania ze słodką nutą.
Składniki na 2-3 osoby:
- pół paczki makaronu rurki,
- pół opakowania warzyw ( u mnie LETNIE WARZYWA z Mroźnej Krainy z Biedronki),
- pół piersi z kurczaka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 plasterki żółtego sera,
- sól do smaku.
Dla ułatwienia wstawiam Wam zdjęcie opakowania warzyw.
Wykonanie:
Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię na średni palnik. Mieszamy je dość często. Ja przykrywam je także pokrywką.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy go zimną wodą.
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Solimy do smaku. Następnie wrzucamy kurczaka na patelnię do warzyw.
Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy śmietanę, słodką paprykę, odrobinę soli oraz pokrojony na paseczki ser. Mieszamy.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy do nich makaron oraz sos. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się sosu z pozostałymi składnikami.
Danie to jest idealne na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Możecie zabrać je w pudełku do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie przechowuje się w lodówce. Nawet 3 dni! :) A odgrzejecie je w mikrofalówce :)
Smacznego.
uwielbiam takie makaronowo-warzywne dania a'la zapiekanki prosto z patelni. Nie daję jednak śmietany, czasem co najwyżej odrobinę jogurtu greckiego :]
OdpowiedzUsuńTo widzę, że obie jesteśmy zwolenniczkami tego typu dań :) Ja do tego przepisu także używałam jogurtu naturalnego, jednak nie komponował mi się on tak dobrze jak śmietana :) Śmietana jakoś tak bardziej otula makaron i nie robi się wodnista :) Jednak wiem, że jogurt jest mniej kaloryczny, ale można jakoś przeżyć te 2 łyżki śmietany na całą patelnię :) Pozdrawiam serdecznie :*
Usuń