PASTEIS DE NATA LUB PASTEIS DE BELEM - jak cudownie to brzmi, prawda?
A nawet nie wyobrażacie sobie jak wybornie one smakują. Chrupiące ciasto francuskie i miękki środek. Niebo w gębie!
Mają one również swoją historię, która ulokowana jest w pięknej Lizbonie, w dzielnicy Belem.
Początek tej historii sięga aż XVIII wieku i jest związana z mnichami zakonu św. Hieronima, którzy zamieszkiwali Klasztor Hieronimów.
Jest on obecnie największą atrakcją nie tylko Belem, ale również całej Lizbony.
To właśnie od nazwy miejsca, w którym znajduje się Klasztor ciasteczka przejęły swoją nazwę.
Według legendy przepis był pilnie strzeżoną recepturą. Mnisi wykorzystywali białka do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- masło do posmarowania foremek,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 220 ml mleka 3.2%,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 25 gram mąki pszennej,
- 120 gram drobnego cukru,
- 70 ml wody,
- 4 żółtka.
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy je miękkim masłem, posypujemy brązowym cukrem i ponownie zawijamy. Wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Do 3/4 szklanki mleka dodajemy cynamon - gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.
Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
Wodę gotujemy z cukrem przez około 5 minut. W ten sposób powstanie nam syrop. Powoli wlewamy go do masy cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do uprzednio wysmarowanych masłem lub margaryną foremek.
Zgniatamy wylepiając foremki. Wypełniamy masą jajeczną.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 150 stopniach przez około 40-50 minut do zarumienienia.
Wiem jak trudnym krokiem może być dla Was początkowo zrozumienie co i jak należy zrobić z rolkami ciasta francuskiego. Sama nie wiedziałam jak mam się za to zabrać, dlatego też postanowiłam obejrzeć filmik na You Tube, który i Wam polecam. Ułatwi Wam to pracę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz