poniedziałek, 19 września 2016

Ciasto kruche z malinami i kruszonką



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 185 gram masła,
- 3 duże żółtka,
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
- 1 kg malin,
- 6 łyżek cukru,


Kruszonka:

- 185 gram mąki pszennej,
- 100 gram cukru,
- 125 gram masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.



Wykonanie:


Mąką wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Schłodzonym ciastem wylepić blachę (33x23 cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.

Podpiec je w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 150 stopniach na złoty kolor. Lekko je przestudzić.

Świeże maliny umyć i osuszyć. Rozgrzać dużą, suchą patelnię. Wrzucić maliny i posypać cukrem. Podgrzewamy je na ostrym ogniu często mieszając, aż puszczą sok. Około 3-5 minut.

Owoce przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku.

Przygotowujemy kruszonkę. Mąką należy wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Masło roztapiamy w garnuszku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki i dokładnie mieszamy. Pod koniec najlepiej zacząć wyrabiać je ręką.

Na przestudzone ciasto wykładamy maliny. Posypujemy je łyżką bułki tartej. Na koniec posypujemy kruszonką. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez około 50-60 minut do zarumienienia się kruszonki.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz