Przepyszny deser! Szybki i prosty w wykonaniu. Będzie idealną alternatywą dla ciasta lub gdy mamy niespodziewanych gości w drodze :) Wykonacie go z sezonowych miękkich owoców :)
Ja jestem nim osobiście zachwycona i żałuję, że odkryłam go dopiero dzisiaj...
Składniki na 2 osoby:
( kokilki o średnicy 10 cm i pojemności 250 ml)
- 2 nektarynki,
- 2 łyżeczki miodu lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
Kruszonka:
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej (50 gram),
- 2 łyżki cukru (25 gram),
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 30 gram masła lub margaryny.
Wykonanie:
Nektarynki myjemy. Jeśli chcecie możecie je obrać lub pokroić na kawałki razem ze skórką. Wybór należy do Was.
Owoce przekładamy do miseczki i i dokładnie mieszamy z miodem lub cukrem trzcinowym.
Przekładamy owoce do kokilek.
Czas na kruszonkę. W miseczce łączymy mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy.
Masło roztapiamy w garnuszku i takim gorącym zalewamy suche składniki.
Dokładnie mieszamy. Pod koniec możecie wyrobić je ręką.
Dzielimy kruszonkę na dwie części i posypujemy nią wcześniej przygotowane nektarynki.
Kokilki wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Przekręcamy stopnie na 150 z włączoną funkcją termoobiegu. Pieczemy przez około 30 minut.
Deser najlepiej smakuje na ciepło.
Możecie podać go także z lodami.
Będzie pysznie!
PS: Jeśli nie macie kokilek, to nic nie szkodzi. Zróbcie ten deser w większej ilości w naczyniu żaroodpornym :) Ja np wykorzystałam do tego także przykrywkę od mojego dużego naczynia żaroodpornego. Sprawdziła się idealnie! :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz