piątek, 23 września 2016

Nektarynki pod kruszonką


Przepyszny deser! Szybki i prosty w wykonaniu. Będzie idealną alternatywą dla ciasta lub gdy mamy niespodziewanych gości w drodze :) Wykonacie go z sezonowych miękkich owoców :) 
Ja jestem nim osobiście zachwycona i żałuję, że odkryłam go dopiero dzisiaj...


Składniki na 2 osoby:
( kokilki o średnicy 10 cm i pojemności 250 ml)

- 2 nektarynki,
- 2 łyżeczki miodu lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego,

Kruszonka:

- 5 płaskich łyżek mąki pszennej (50 gram),
- 2 łyżki cukru (25 gram),
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 30 gram masła lub margaryny.



Wykonanie:

Nektarynki myjemy. Jeśli chcecie możecie je obrać lub pokroić na kawałki razem ze skórką. Wybór należy do Was. 
Owoce przekładamy do miseczki i i dokładnie mieszamy z miodem lub cukrem trzcinowym.

Przekładamy owoce do kokilek.

Czas na kruszonkę. W miseczce łączymy mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy.
Masło roztapiamy w garnuszku i takim gorącym zalewamy suche składniki.
Dokładnie mieszamy. Pod koniec możecie wyrobić je ręką.

Dzielimy kruszonkę na dwie części i posypujemy nią wcześniej przygotowane nektarynki.

Kokilki wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Przekręcamy stopnie na 150 z włączoną funkcją termoobiegu. Pieczemy przez około 30 minut.

Deser najlepiej smakuje na ciepło. 
Możecie podać go także z lodami.
Będzie pysznie!

PS: Jeśli nie macie kokilek, to nic nie szkodzi. Zróbcie ten deser w większej ilości w naczyniu żaroodpornym :) Ja np wykorzystałam do tego także przykrywkę od mojego dużego naczynia żaroodpornego. Sprawdziła się idealnie! :)















Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz