Składniki na 8 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 5 dużych śliwek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżeczki wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Ciasto francuskie rozwijamy. Przecinamy wzdłuż i dzielimy na 8 części.
Śliwki myjemy. Przekrawamy na pół. Wyciągamy pestkę i kroimy na cienkie paseczki.
Układamy pasek śliwek, tak aby każda zachodziła na siebie.
Brzegi ciasta zawijamy do środka, tak aby powstała tzw otwarta koperta.
Cukier łączymy z cynamonem i posypujemy śliwki.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 150 stopniach przez około 30 minut do zarumienienia.
Po wystudzeniu polewamy je lukrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz