poniedziałek, 19 września 2016

Ciasteczka francuskie ze śliwkami i lukrem



Składniki na 8 sztuk:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 5 dużych śliwek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżeczki wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.


Ciasto francuskie rozwijamy. Przecinamy wzdłuż i dzielimy na 8 części.

Śliwki myjemy. Przekrawamy na pół. Wyciągamy pestkę i kroimy na cienkie paseczki.
Układamy pasek śliwek, tak aby każda zachodziła na siebie.

Brzegi ciasta zawijamy do środka, tak aby powstała tzw otwarta koperta.





Cukier łączymy z cynamonem i posypujemy śliwki.





Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 150 stopniach przez około 30 minut do zarumienienia.





Po wystudzeniu polewamy je lukrem.









Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz