Jest to przepis na najlepsze bazowe ciasto do muffinek.
Możecie nadziać je czym tylko chcecie. Ja osobiście robiłam je już z nutellą, kremem czekoladowym, kajmakiem, kremem cynamonowym oraz z frużeliną malinową :)
Jak widzicie opcji nadziania jest wiele, tak więc każdy wybierze coś dla siebie.
Składniki na 10 sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 gram miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- 10 łyżeczek ulubionego nadzienia.
Wykonanie:
W jednej miseczce łączymy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia.
W drugiej miseczce łączymy cukier, cukier wanilinowym oraz masło. Ja ucieram je pałką na jasną masę.
Następnie dodajemy jajka, Miksujemy.
Zwalniając tempo miksera porcjami dodajemy suche składniki.
Na koniec dodajemy mleko i łączymy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy je masą. Jest to około 1.5 łyżki na jedną muffinkę. Na wierzch każdej porcji układamy po łyżeczce ulubionego nadzienia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez około 30-35 minut do zarumienienia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz