środa, 5 października 2016

Ryż z kurczakiem i warzywami w sosie serowo-śmietanowym


Składniki dla 2 osób:

- 2 torebki ryżu 
(ja użyłam paraboidalnego),
- 1 pierś z kurczaka
(jedna z tej podwójnej),
- 350 gram ulubionych warzyw na patelnię,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 3 plastry żółtego sera,
- sól do smaku.


Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą i smażymy na oleju.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Lekko je solimy. Warto przykryć je pokrywką, aby szybciej zmiękły. Pamiętajmy o tym aby dość często je mieszać. Możemy także delikatnie podlać je wodą.

Gdy warzywa zmiękną wrzucamy do nich usmażonego kurczaka.

W między czasie ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie. Do ulubionej miękkości :)

Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy śmietanę, lekko ją solimy, dodajemy słodką paprykę oraz pokrojony w małe paseczki żółty ser. Mieszamy. 

Tak przygotowany sos dodajemy do naszych warzyw z kurczakiem. Dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami nadal całość podgrzewając.

Warzywa z kurczakiem wykładamy na ryż. 
Całość najlepiej smakuje oczywiście na ciepło :)







Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz