Składniki dla 2 osób:
- 2 torebki ryżu
(ja użyłam paraboidalnego),
- 1 pierś z kurczaka
(jedna z tej podwójnej),
- 350 gram ulubionych warzyw na patelnię,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 3 plastry żółtego sera,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy solą i smażymy na oleju.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Lekko je solimy. Warto przykryć je pokrywką, aby szybciej zmiękły. Pamiętajmy o tym aby dość często je mieszać. Możemy także delikatnie podlać je wodą.
Gdy warzywa zmiękną wrzucamy do nich usmażonego kurczaka.
W między czasie ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie. Do ulubionej miękkości :)
Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy śmietanę, lekko ją solimy, dodajemy słodką paprykę oraz pokrojony w małe paseczki żółty ser. Mieszamy.
Tak przygotowany sos dodajemy do naszych warzyw z kurczakiem. Dokładnie mieszamy go z pozostałymi składnikami nadal całość podgrzewając.
Warzywa z kurczakiem wykładamy na ryż.
Całość najlepiej smakuje oczywiście na ciepło :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz