sobota, 8 października 2016

Kurczak z brzoskwiniami na ryżu


Lubicie dania na słodko? 
Jeśli tak, to to będzie dla Was idealne. Troszkę zmodyfikowałam przepis i dodałam do niego miód, dzięki czemu powstał pyszny sos.


Składniki:

- pierś z kurczaka (podwójna),
- puszka brzoskwiń w zalewie,
- 6-10 łyżek zalewy z brzoskwiń,
- 2-3 łyżki miodu,
- 2 torebki ryżu (u mnie paraboidalny),
- słodka papryka, sól, pieprz - do smaku.


Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Przyprawiamy do smaku.
Podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy 6-10 łyżek zalewy z brzoskwiń. Ilość zalewy zależy od tego ile chcecie uzyskać sosu. 

Podsmażamy 5-10 minut i wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Pod koniec smażenia dodajemy miód. Smażymy do momentu zredukowania się sosu. 

W międzyczasie ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie.

Danie podajemy gorące, ale na zimno również będzie pyszne. Powstanie nam wtedy słodka sałatka :)







Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz