Jednym słowem - rozpusta :)
Składniki:
- 5 bananów,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 1 szklanka wody,
- 4-5 łyżek masła,
- sól (opcjonalnie, jeśli lubicie słony karmel).
- 250 gram śmietany tortowej 36%,
- 125 gram serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 śmietan-fix
Wykonanie:
Na początek najlepiej przygotować sobie krem mascarpone.
Do miski wlewamy mocno schłodzoną śmietanę. Ubijamy ją do momentu, aż zacznie robić się sztywna. Wtedy dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym oraz śmietan-fixem.
Ponownie ubijamy aż masa będzie sztywna. Następnie porcjami dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
Na patelnię wsypujemy brązowy cukier i dolewamy do niego wody. Podgrzewamy i mieszamy go do momentu uzyskania płynnego karmelu. Dodajemy masło i dokładnie całość mieszamy.
Do tak przygotowanego karmelu wrzucamy pokrojone w paski banany. Obsmażamy je z każdej strony, aby ładnie się zarumieniły i pokryły karmelem.
Banany podajemy z kremem mascarpone. Smakują wybornie :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz