poniedziałek, 17 października 2016

Tarta warzywna


Pyszne, szybkie warzywne danie :)



Składniki:

- 150 gram masła,
- 250 gram mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 0.5 kg mrożonych warzyw,
- olej/oliwa do smażenia,
- 1 szklanka mleka,
- 2/3 jajka,
- ser żółty tarty (w dowolnych ilościach),
- sól, pieprz do smaku.



Wykonanie: 

Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy nożem w misce. Dodajemy mąkę oraz sól. Zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy ją na około pół godziny do lodówki.

Mrożone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podlewamy je wodą, doprawiamy do smaku solą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dość często je mieszając.

Przygotowujemy sos. Do miseczki wbijamy jajka. Dodajemy mleko oraz starty żółty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Cienko je rozwałkowujemy. Przy pomocy wałka przenosimy je na formę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem lub margaryną.
Dokładnie wylepiamy ciastem dno oraz boki formy.

Na tak przygotowane ciasto wykładamy warzywa.




Następnie zalewamy je sosem.




Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy ją w temperaturze 150 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez około 35-45 minut.
Do zarumienienia się wierzchu.







Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz