sobota, 22 października 2016

Mus gruszkowy


Dzisiejszy przepis wymyśliłam sama. Tak mi się przynajmniej wydaje, że nie ma takiego w Internecie. Jednak mogę się mylić. Jeśli jest, to dajcie mi znać. Mus gruszkowy z odrobiną miodu oraz soku z cytryny będzie idealnym dodatkiem do deserów: lodów, gofrów itp. 


Składniki:

- 3 gruszki (u mnie konferencje),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżka miodu,
- odrobina przegotowanej wody,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.



Wykonanie:

Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.

Wrzucamy do garnka. Podlewamy lekko wodą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier trzcinowy.
Gotujemy na małym ogniu.

Gdy gruszki puszczą sok i zrobią się szkliste dodajemy miód.

Nadal gotujemy. Po jakichś 10 minutach zestawiamy garnek z gazu i całość blendujemy na jednolitą, puszystą masę. 

Ponownie stawiamy na małym gazie. W między czasie w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy skrobię ziemniaczaną. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do musu i dokładnie całość mieszamy do zgęstnienia. Gotujemy przez około 2-3 minuty cały czas mieszając.

I gotowe!

Mus smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.







Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz