sobota, 8 października 2016

Karmelizowane gruszki


Tym deserem zachwycicie każdego!
Wygląda początkowo na trudny i skomplikowany. Nie martwcie się - jest banalnie prosty!
Gruszki w miodowej glazurze będą idealnym dodatkiem do deserów: lodów, gofrów lub... kremu mascarpone :) To właśnie z nim je podałam :)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis, nie pożałujecie :)


Składniki na 2 porcje:

- 2 gruszki (wybierzcie te twarde),
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2-3 goździki (opcjonalnie).


Wykonanie:

Gruszki obieramy. Przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy je jeszcze raz na pół - wzdłuż.

Na patelni roztapiamy miód oraz cukier. Układamy gruszki. Wrzucamy goździki. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, a sos pod gruszkami doprowadzamy do wrzenia.

Od czasu do czasu przewracamy gruszki na drugą stronę. Najlepiej róbcie to przy pomocy łyżki lub silikonowej szpatułki, nie za pomocą widelca, jeśli nie chcecie aby pozostawił on nieładne kłute ślady.

Po pewnym czasie sos zacznie się redukować. Gdy mocno zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste to znak, że deser jest już gotowy.

Gruszki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami :)










Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz