Przepyszne, puchate, lekkie jak piórko placuszki. Mocno serowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami, np. frużeliną malinową, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub cukrem pudrem. Jednak nawet bez dodatków są pyszne!
Składniki:
- 3 duże jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 250 gram twarożku śmietankowego lub serka
homogenizowanego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 łyżki mąki,
- garść rodzynek.
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodajemy cukier wanilinowy, mąką oraz twarożek lub serek. Miksujemy.
Dodajemy rodzynki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu.
1 łyżka - 1 placuszek.
Możecie smażyć je na malutkiej ilości oleju kokosowego.
Pilnujcie ich, ponieważ bardzo szybko się przypalają.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz