wtorek, 18 października 2016

Placuszki serowe z rodzynkami


Przepyszne, puchate, lekkie jak piórko placuszki. Mocno serowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami, np. frużeliną malinową, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub cukrem pudrem. Jednak nawet bez dodatków są pyszne!


Składniki:

- 3 duże jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 250 gram twarożku śmietankowego lub serka
 homogenizowanego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 łyżki mąki,
- garść rodzynek.


Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodajemy cukier wanilinowy, mąką oraz twarożek lub serek. Miksujemy.
Dodajemy rodzynki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą.

Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. 
1 łyżka - 1 placuszek.
Możecie smażyć je na malutkiej ilości oleju kokosowego.
Pilnujcie ich, ponieważ bardzo szybko się przypalają.









Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz