środa, 5 października 2016

Karmelizowane marchewki


Przepyszny dodatek do mięs! 
Jeśli lubicie słodki element do obiadu, to taka marcheweczka stanie się waszą ukochaną :)
Ja oczywiście zjadłam ją samą, bez niczego ;) Uwierzcie mi - trudno było się powstrzymać :)


Składniki:

- 3 średniej wielkości marchewki,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka miodu,
- pół szklanki wody.


Wykonanie:

Marchewki myjemy, a następnie obieramy. Jeśli są malutkie nie musimy ich kroić. Jeśli są większe przekrójcie je na pół, a następnie wzdłuż.

Na patelni podgrzewamy masło i przez kilka minut podduszamy na nim marchewki.

Podlewamy wodą, dodajemy miód i dusimy je na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około 20-25 minut.

Pod koniec odkrywamy patelnię i karmelizujemy marchewki. Nadmiar wody powinien ładnie odparować. Obracamy kilka razy marcheweczki na patelni, aby były przyrumienione z obydwu stron.

Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno :)






Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz