sobota, 15 października 2016

Rożki z jabłkami i lukrem


Bardzo szybki i prosty przepis dla wielbicieli jabłek.
Idealny gdy mamy gości w drodze ;)


Składniki na 6 sztuk:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 duże jabłka,
- 2-3 łyżki cukru,
- sok z połowy cytryny,
- rozkłócone jajko do posmarowania.


Lukier:

- 5-6 czubatych łyżek cukru pudru,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki gorącej wody.



Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na malutkie kawałki.
Wrzucamy je do garnka z grubym dnem, podlewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i rozgotowujemy na marmoladę. Pozostawiamy do wystygnięcia.




Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Dzielimy na sześć kwadratów i wykładamy na nie po czubatej łyżce jabłkowej marmolady.




Każdy kwadrat składamy na pół, tak aby powstały trójkąty. Na brzegach przyciskamy je widelcem. Rożki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem.





Rożki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu przez około 25-35 minut. Do zarumienienia się ciasta. 
Po wyjęciu pozostawiamy je do ostygnięcia.




Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder. Dodajemy sok z cytryny oraz gorącą wodę. Dokładnie mieszamy i zdobimy nim jabłkowe rożki.










Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz