sobota, 13 sierpnia 2016

Ptysie z mascarpone i malinami



Składniki na około 30 sztuk:

- 4 roztrzepane jajka,
- 1 szklanka wody,
- 100 gram masła,
- 150 gram mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru.


Dodatkowo:

- 500 ml śmietanki 36%,
- 250 gram serka mascarpone,
- 2 śmietan-fixy,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki malin.


Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy sól, cukier oraz przekładamy masło. Gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy mąkę. Wyrabiamy łyżką ciasto. Dodajemy partiami jajka. Wyrabiamy łyżką do momentu uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do rękawa i wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.


Pieczemy w 150 stopniach 30-40 minut.


Ptysie studzimy na siatce.

Gdy będą zimne przygotowujemy masę z mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Gdy śmietanka będzie sztywna dodajemy partiami serek mascarpone. Całość ubijamy na jednolitą masę.

Ptysie przekrawamy w połowie i łyżeczką nakładamy masę, układamy maliny i przykrywamy wierzchnią częścią ptysia, którego również smarujemy masą.










Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz