Składniki na około 25 sztuk:
- 1/2 szklanki mleka,
- 70 gram masła,
- 90 gram cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 200 gram wiórek kokosowych,
- 200 gram mlecznej czekolady,
- 1 łyżeczka oleju.
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w garnku. Gdy będzie ciepłe dodajemy do niego masło, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Podgrzewamy całość do momentu aż masło się roztopi, a cukier puder wraz z cukrem wanilinowym rozpuszczą.
Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Cały czas mieszając podgrzewamy masę jeszcze przez kilka minut.
Zestawiamy ją z gazu. Odczekujemy 10-15 minut, aż masa lekko przestygnie i zaczynamy formować z niej małe kuleczki. Układamy je na tacce wyłożonej np papierem do pieczenia i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zatapiamy w niej kokosowe kuleczki i ponownie układamy na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz