piątek, 19 sierpnia 2016

Tarta z budyniem i malinami


Pyszna, szybka tarta :)


Składniki:

Kruche ciasto:

- 200 gram mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 100 gram zimnego masła,
- 1 jajko.


Budyń:

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru,
- 2 szklanki mleka, 
- 2-3 łyżki cukru.

Ponadto:

- 15-20 dag malin.



Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy jajko oraz drobno pokrojone zimne masło. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Lepimy kulę, owijamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Ciasto oprószamy mąką. Rozwałkowujemy okrąg o grubości około 5 mm. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta należy posypać go mąką. Gdy już rozwałkujemy ciasto nawijamy je na wałek i przenosimy na formę od tarty. Wylepiamy dno oraz brzegi. Jeśli pozostaną Wam jakieś resztki ciasta, to oczywiście wylepcie je całe. Nie wyrzucajcie niczego.

Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.

Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Po upieczeniu wystawiamy je z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy budyń. W garnku zagotowujemy półtorej szklanki mleka z dodatkiem cukru. W połowie szklanki zimnego mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Dodajemy go do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Trzymamy go na ogniu przez kilka chwil. 

Gorący budyń wylewamy na tartę. Wyrównujemy go i układamy maliny. 

Tartę możemy wstawić do lodówki dla lepszego schłodzenia.

Przed podaniem oprószyć ją cukrem pudrem.







Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz