W dzisiejszym dniu kilka słów o chlebie. Marzyłam o tym aby go upiec już od dawna. Zawsze wychodziło tak, że odkładałam to w czasie. Jednak ostatnio postanowiłam sobie, że nauczę się jak największej ilości wypieków.
Wczoraj przyszedł czas na upieczenie pierwszego w moim życiu chlebka, a raczej dwóch.
Początkowo oczywiście przeczytałam tysiące przepisów i buszowałam po sklepach w poszukiwaniu odpowiednich składników.
Gdy to wszystko już miałam zabrałam się do pracy.
Na początek można powiedzieć, że poszłam na łatwiznę, ponieważ wybrałam gotowy mix mąk z Lubelli oraz skorzystałam z ich przepisu na odwrocie opakowania :)
Składniki na 2 bochenki po około 800 g:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- 5 dag świeżych drożdży,
- 700 ml chłodnej wody.
- mix ulubionych ziaren
(u mnie to: sezam, słonecznik, błonnik naturalnie witalny, mak, siemię lniane)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Mieszamy.
W tym momencie jeśli chcecie dodajcie ulubione ziarna.
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wlewamy je do mąki z solą. Ja również od razu dodałam pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formujemy z ciasta dwa bochenki i przekładamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych olejem.
Przykrywamy je ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35-40 minut.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przed włożeniem ciasta do piekarnika możecie posmarować je wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Chlebek wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika z termoobiegiem. Po wstawieniu przekręcamy stopnie na 160. Pieczemy około 45 minut, do zarumienienia się skorki.
Jak widzicie pieczenie chleba nie jest wcale takie trudne. Ja upiekłam go po raz pierwszy i wyszedł na prawdę smaczny. Jeden chlebek pokroiłam i zamroziłam, aby dłużej cieszyć się jego świeżością.
Pysznie smakuje z wędlinką i ogórkami z zalewie ketchupowej, których przepis także znajduje się na moim blogu :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz