czwartek, 28 lipca 2016

Ogórki w zalewie ketchupowej


Składniki:

- 4 kg średniej wielkości ogórków,
- 1 kg marchewki,
- świeży koperek (piórka).

Zalewa:

- 2 litry wody,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 szklanka octu,
- 20 łyżek ketchupu.


Wykonanie:

- Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy je wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół.

Marchewkę kroimy w kosteczkę.

Na dno każdego słoiczka wrzucamy marchewkę (tak aby zakryła dno). Wkładamy kilka piórek koperku. Układamy ogórki.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i taką gorącą zalewamy ogórki.

Pasteryzujemy około 10 minut.







Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz