Składniki:
- 800 gramów wieprzowiny (schab, łopatka, szynka, karkówka),
- 2 czerwone papryki,
- 2 średnie cebule,
- 0,5 kg pieczarek.
Sos:
- 1 butelka ketchupu (łagodny lub pikantny),
- 1/3 - 0.5 szklanki soku pomidorowego,
- 1 kopiasta łyżka musztardy (łagodnej lub ostrej),
- 4-5 szczypt czosnku suszonego (jeśli lubicie),
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Mięso myjemy, następnie osuszamy i kroimy w płaty. Jeśli mają ponad 1 cm grubości lekko je rozbijamy.
Oprószamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na silnym ogniu do ścięcia się pierwszej warstwy. Przekładamy na talerz.
Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Przesmażamy na złoty kolor. Przekładamy do miseczki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Przekładamy do miseczki.
Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, lekko solimy. Przekładamy do miseczki.
Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
Układamy mięsko i przekładamy je warzywami.
Całość zalewamy sosem, tak aby wszystko zostało nim dokładnie pokryte.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy około 1h (funkcja grzania: góra-dół, bez termoobiegu) bez przykrycia.
Mięsko podczas pieczenia należy przemieszać ze dwa razy.
Danie najlepiej smakuje z frytkami lub ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz