sobota, 1 kwietnia 2017

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami


Składniki na 12 średnich kotlecików:

- pół piersi z kurczaka,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia cukinia,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki bułki tartej,
- sól, słodka papryka, oregano, czosnek granulowany
(ilość wedle uznania).


Wykonanie:

Marchewkę oraz cukinię myjemy, a następnie obieramy.
Obydwa warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Solimy do smaku i odstawiamy.




Pierś z kurczaka kroimy na bardzo malutkie kawałki.
Dzięki temu zaczną się nam one kleić.
Doprawiamy solą do smaku.




Warzywa odciskamy z nadmiaru wody, którą puściły po dodaniu do nich soli.
Następnie łączymy je z pokrojoną piersią z kurczaka.




Dodajemy jajko, słodką paprykę, czosnek granulowany, mąkę pszenną oraz bułkę tartą.
Całość dobrze wyrabiamy ręką.




Formujemy kotleciki (u mnie była to solidna łyżka) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Kotleciki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 30-40 minut
 w 180-200 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu.





Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz