Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 250 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 3 średnie marchewki,
- 2-3 kiszone ogórki,
- 3 średnie marchewki,
- 2-3 kiszone ogórki,
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- 2 szklanki rosołu,
- 1 szklanka wody,
- 1.5 łyżki przyprawy do strogonowa (u mnie z KAMISA),
- sól do smaku.
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową oczyszczamy z błon oraz chrząstek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Posypujemy lekko solą oraz słodką papryką i mąką i podsmażamy na oleju.
Przekładamy do garnka. Zalewamy mięsko rosołem oraz wodą. I gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy lekko solą. Przekładamy do garnka z mięsem. Mieszamy.
Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Przekładamy do garnka.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zeszkli. Przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na talarki i podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka.
Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników.
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na talarki i podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka.
Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników.
Gdy mięsko z warzywami już lekko się podgotuje w osobnej miseczce łączymy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Tak powstałą mieszankę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.
Pod koniec gotowania doprawiamy nasze danie przyprawą do strogonowa oraz solą, jeśli jeszcze jej wymaga. Jednak najpierw spróbujcie jak całość smakuje, ponieważ przyprawa do strogonowa w swoim składzie zawiera już sól.
I na sam koniec dodajemy śmietankę 30%. Może być również 18%. Sos stanie się dzięki śmietance bardziej aksamitny i delikatniejszy w smaku.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz