poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Strogonow


Składniki:

- 500 g łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
- 250 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 3 średnie marchewki,
- 2-3 kiszone ogórki,
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- 2 szklanki rosołu,
- 1 szklanka wody,
- 1.5 łyżki przyprawy do strogonowa (u mnie z KAMISA),
- sól do smaku.


Wykonanie:

Łopatkę wieprzową oczyszczamy z błon oraz chrząstek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Posypujemy lekko solą oraz słodką papryką i mąką i podsmażamy na oleju.

Przekładamy do garnka. Zalewamy mięsko rosołem oraz wodą. I gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy lekko solą. Przekładamy do garnka z mięsem. Mieszamy.

Cebulkę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Przekładamy do garnka.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zeszkli. Przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na talarki i podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka.

Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników.

Gdy mięsko z warzywami już lekko się podgotuje w osobnej miseczce łączymy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Tak powstałą mieszankę wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. 

Pod koniec gotowania doprawiamy nasze danie przyprawą do strogonowa oraz solą, jeśli jeszcze jej wymaga. Jednak najpierw spróbujcie jak całość smakuje, ponieważ przyprawa do strogonowa w swoim składzie zawiera już sól.

I na sam koniec dodajemy śmietankę 30%. Może być również 18%. Sos stanie się dzięki śmietance bardziej aksamitny i delikatniejszy w smaku.





Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz