Składniki:
- 2 białe czekolady,
- 2 mleczne czekolady,
- 250 gram herbatników,
- 350 ml śmietanki 30%,
- 2 śmietan-fixy,
- 250 gram serka mascarpone,
- płatki Nestle Kangus.
Wykonanie:
Rozpuszczamy dwie białe czekolady w kąpieli wodnej.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wlewamy 200 ml śmietanki.
Ubijamy ją na sztywno z dodatkiem jednego śmietan-fixa.
Do ubitej śmietany dodajemy 250 gram serka mascarpone.
Miksujemy.
Powoli dodajemy białą, ostudzoną czekoladę.
Krótko miksujemy.
Do ubitej masy dodajemy 3 szklanki płatków Nestle Kangus.
Dokładnie mieszamy.
Rozpuszczamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy 150 ml śmietanki.
Ubijamy ją na sztywno z dodatkiem drugiego śmietan-fixa.
Do ubitej śmietanki wlewamy przestudzoną, mleczną czekoladę.
Krótko miksujemy.
Spód kwadratowej tortownicy (25cm x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy na dnie herbatniki.
Wykładamy na nią białą masę.
Ponownie układamy warstwę herbatników.
Wykładamy masę z mlecznej czekolady.
Wierzch posypujemy płatkami Nestle Kangus.
Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz