Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 250 g zimnego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub twarda marmolada,
- cukier puder do posypania,
- białko do posmarowania.
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Robimy z ciasta kulę, oprószamy mąką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki o cienkich brzegach wykrawamy kółka. Układamy obok siebie pięć sztuk, tak aby lekko na siebie nachodziły.
Koła smarujemy powidłami śliwkowymi lub twardą marmoladą.
Zwijamy całość w rulonik.
Przecinamy go na pół.
Otrzymujemy dzięki temu dwie różyczki.
Różyczki wykładamy na blaszkę wysmarowaną uprzednio margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Palcami wywijamy i kształtujemy płatki naszych różyczek. Następnie smarujemy je białkiem.
Pieczemy w 160*C przez około 20-30 minut, aż różyczki się zrumienią i nabiorą złocistego koloru.
Po wyjęciu i wystudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz